ΜΑΘΗΜΑΤΑ DOS

Aνοίγουμε τον υπολογιστή

   Σύμφωνα με τα προηγούμενα, το μόνο που φροντίζουμε εμείς πριν ανοίξουμε τον υπολογιστή είναι να υπάρχει το λειτουργικό σύστημα.

Για να θέσουμε σε λειτουργία τον υπολογιστή μας κάνουμε τα εξής:

Μόλις ολοκληρωθεί ο αρχικός έλεγχος και η μεταφορά του λειτουργικού συστήματος στην μνήμη, εμφανίζεται στην οθόνη το σύμβολο C:\>, αν ξεκίνησε από τη δισκέτα.

H πρώτη επικοινωνία με τον υπολογιστή(εντολές του DOS)

   Το σύμβολο C:\> σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη στο "περιβάλλον του DOS". To σύμβολο αυτό λέγεται σύμβολο ετοιμότητας.

Για να εκτελεστεί μια από τις λειτουργίες που έχουμε αναφέρει στο προηγούμενο κεφάλαιο, πρέπει να πληκτρολογήσουμε την αντίστοιχη εντολή ή οδηγία και στην συνέχεια να πατήσουμε το πλήκτρο enter. Το πάτημα του πλήκτρου enter σημαίνει ότι ζητάμε να "διαβάσει" (δηλαδή να επεξεργαστεί) την εντολή ή την οδηγία που πληκτρολογήσαμε και να την εκτελέσει αμέσως. Μετά την εκτέλεση, εμφανίζεται και πάλι το σύμβολο ετοιμότητας, οπότε μπορούμε να δώσουμε νέες εντολές ή οδηγίες, για άλλη λειτουργία.

Οι εντολές του DOS είναι συνήθως λέξεις ή συντομογραφίες λέξεων στα αγγλικά, και η σημασία τους έχει σχέση με τη λειτουργία που εκτελείται. Πρέπει όμως να ξέρουμε σωστά και την ορθογραφία (πώς γράφεται η κάθε λέξη) και την σύνταξη (ποια είναι η σειρά των λέξεων και συμβόλων σε μία οδηγία), έτσι όπως καθορίζονται από το DOS. Το παρμικρό λάθος γίνεται αιτία να μην μπορέσουμε να συνεννοηθούμε μαζί του όπως και η πόρτα της σπηλιάς, στο γνωστό παραμύθι, ούτε άνοιγε, ούτε έκλεινε, αν δεν πρόφερε κανείς τις μαγικές εντολές "άνοιξε σουσάμι / κλείσε σουσάμι", έτσι όπως τις είχε μάθει από τον αφέντη της.

Αν η οθόνη του υπολογιστή είναι γεμάτη με άχρηστα μηνύματα και θέλουμε να την καθαρίσουμε, η εντολή θα έχει σχέση με το "καθάρισε οθόνη" (στα αγγλικά αποδίδεται με clear screen). Αν ψάξουμε στο εγχειρίδιο του λειτουργικού συστήματος, θα δούμε ότι είναι η συντομογραφία cls.

Με την εντολή dir (συντομογραφία της αγγλικής λέξης directory/κατάλογος-ευρετήριο) μπορούμε να δούμε τον πίνακα περιεχομένων μιας δισκέτας ή του σκληρού δίσκου.

    Δοκιμάστε μία μία τις εντολές: dir και cls (πληκτρολογήστε πρώτα την εντολή και μετά πατήστε το πλήκτρο enter).

                                                      Bad command or file name

που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν πληκτρολογήσαμε σωστά την εντολή. Το ίδιο θα συμβεί, αν πληκτρολογήσουμε, παραδείγματος χάριν, το όνομά σας.

Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής αναγνωρίζει μόνο ορισμένες λέξεις και αυτές γραμμένες σωστά. Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζουμε πολύ καλά τη γλώσσα που "καταλαβαίνει" το λειτουργικό σύστημα και να τη χρησιμοποιούμε με ακρίβεια. Να μάθουμε όμως μια καινούρια γλώσσα δεν είναι εύκολο. Έτσι οι επιστήμονες, που ασχολούνται με τους υπολογιστές, βρήκαν πιο εύκολους τρόπους επικοινωνίας του ανθρώπου με τον υπολογιστή.

Στο περιβάλλον αυτό χρησιμοποιούμε τις εντολές του DOS με τη βοήθεια εικονιδίων ή με εντολές που επιλέγουμε μέσα από έτοιμους καταλόγους, χωρίς να χρειάζεται να τις πληκτρολογούμε.

Κάθε εικονίδιο είναι σχεδιασμένο, με τέτοιο τρόπο, ώστε, από την μορφή του να καταλαβαίνουμε ποιά εντολή ή οδηγία θα εκτελεστεί αν το χρησιμοποιήσουμε.

Για τα Windows, που χρειαζόμαστε στα επόμενα, πληκτρολογούμε τη συντομογραφία win και στη συνέχεια πατούμε το πλήκτρο ENTER.