Make your own free website on Tripod.com

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ROCK

Οι ρίζες της rock χάνονται στις ζούγκλες του Αμαζονίου και της Αφρικής.Το 1619 οι πρώτοι σκλάβοι μεταφέρονται στην Αμερική.Φέρνουν μαζί τους τις παραδόσεις,τα έθιμα και φυσικά τη μουσική τους. Κλιμακωτά με την ανάμιξη αφρικανικής και ευρωπαϊκής μουσικής δημιουργείται η μητέρα της rock, η jazz. Στη γέννηση της rock συνέβαλαν επίσης το rhythm and blues και τα gospels, που είναι αφροαμερικάνικα ιδιώματα, και η countrie, είδος φολκλορικής μουσικής που εμφανίστηκε στη Ιρλανδία.Το πρώτο rock hit ήταν το ''Rock around the clock'' του Bill Haley και των His Comets το 1954. Το τραγούδι αυτό ήρθε σε συνδυασμό με τις περιοδείες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ. Έτσι ξεκίνησε η διάδοση της μουσικής rock.Επίσης στη διάδοση της καινούριας μουσικής συνέβαλαν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι στο πνεύμα του ανταγωνισμού με την τηλεόραση έπαιζαν συνεχώς κομμάτια rock.
 O πρώτος τραγουδιστής που έδωσε στη rock παγκόσμια λάμψη ήταν ο
Elvis Prisley, που εμφανίστηκε στη μουσική σκηνή το 1955.Ο Elvis αρεσε στη νεολαία γιατί ήταν νέος, ωραίος και προκλητικός.Έτσι, τα νεαρά κορίτσια παθαίνουν υστερία μόλις τον βλέπουν, ενώ τα αγόρια τον ζηλεύουν.
 Σύντομα δημιουργήθηκαν δύο ρεύματα rock στην Αμερική:από τη μια το rockabily, ερμηνευμένο από λευκούς που κατάγονταν από τις νότιες κυρίως πολιτείες των ΗΠΑ, με αντιπροσώπους τους
Elvis Prisley, Ricky Nelson, Bandy Holy, Jerry Lee Liouis.Από την άλλη το μαύρο rock, πιο ορμητικό και με δαιμονισμένο ρυθμό, με αντιπροσώπους τους Litte Richard, Bo Didly,Chuk Berry.
 Η δεκαετία του ΄60 έχει να επιδείξει πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, με πρωταγωνιστές τους
Beatles, τους Kings, τους Rolling Stones, τους Who και τους Animals. Τα συγκροτήματα αυτά εμφανίστηκαν στην Αγγλία και αρχικά έγιναν γνωστά ως συγκροτήματα rock , που όμως δεν περιορίστηκαν στο να αντιγράψουν τα πρότυπα της Αμερικής. Σταδιακά εξελίχτηκαν και ανέμιξαν στοιχεία jazz, φολκλορικής και κλασικής μουσικής.Παράλληλα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πολλοί rock τραγουδιστές όπως ο Bob Dylan έγραψαν τραγούδια των οποίων το περιεχόμενο είναι τα σοβαρά κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, όπως ο πόλεμος και η φτώχεια. Επίσης στην Αμερική δημιουργούνται πολλά αξιόλογα συγκροτήματα, όπως οι Jeferson Airplane, The Grateful Dead και οι Doors. Ακόμη εμφανίζονται βοκαλίστες όπως η Jannis Joplin, και εκπληκτικοί κιθαρίστες όπως ο Jimmy Hendrix.
 Δεκαετία του '70 και ο χορός συνεχίζεται:
Scorpions, Guns 'n' Roses, Metallica, Sex Pistols, Deep Purple, Led Zeppelin, Pink Floyd κλπ. Ακόμα τραγουδοποιοί όπως οι Elton John, Bruce Sringsteen, David Bowie, Lou Reed, Eric Clapton. Σιγά σιγά ο ήχος σκληραίνει και η μουσική γίνεται πιο βίαιη και επιθετική.Ξεκινούν επίσης οι ηλεκτρονικές επεμβάσεις στη μουσική. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 εμφανίζεται η pank και η jazz rock. Άλλα συγκροτήματα που γεννιούνται είναι οι Genesis, Yes, Kansas, Eagles, Roxy Music κλπ.Στο μεταξύ εμφανίζονται και παρακλάδια της rock, όπως η rap, η ψυχεδέλεια, η τζαμαϊκανή reggae και η heavy metal.Στη δεκαετία αυτή κάνει τα πρώτα της βήματα και η ελληνική rock, με κύριους εκφραστές το Διονύση Σαββόπουλο , το Μίμη Πλέσσα, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το θρυλικό Παύλο Σιδηρόπουλο.
  Στις αρχές της δεκαετίας του΄80 δημοφιλής είναι η τάση του new wave με συγκροτήματα όπως οι
Talking Heads, Stranglers ...Τότε διαμορφώνεται και το dark wave ή gothic rock με τους Joy Division, Cure... Στις ΗΠΑ σχηματίζονται συγκροτήματα καθοριστικά για την πορεία της μουσικής όπως οι REM, Sonic Youth...Επίσης στο Σιάτλ έχουμε τη μουσική grunge με αντιπροσώπους τους Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden...Στην άνθηση της αμερικανικής rock συμβάλλουν οι Red Hot Chili Peppers, Offspring, Smashing Pumpkins.Στην Ελλάδα αξιόλογοι είναι οι Socrates, Magic de Spell, Panx Romana, 2002 GR, Μεταλλακτικοί, Μουσικες Ταξιαρχίες κλπ.
 Η δεκαετία του '90 είναι δεκαετία ακμής για τη βρετανική rock με τους
Oasis, Blur, Pulp, Radiohead κλπ. Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πλέον χιλιάδες συγκροτήματα rock. Στην Αυστραλία οι Go-Betweens, στη Νέα Ζηλανδία οι Chills, στην Ολλανδία οι Nits κλπ. Ορισμένα ακολουθούν το στυλ παλιών συγκροτημάτων,αλλά υπάρχουν και συγκροτήματα που διαμορφώνουν το δικό τους στυλ, όπως οι Oasis, Aerosmith, U2, The Fall κ.α. Στην Ελλάδα υπάρχουν σχήματα που ικανοποιούν όλα τα γούστα, όπως οι Terror-X-Crew και οι Active Member για hip-hop, οι Τρύπες , τα Ξύλινα Σπαθιά, τα Διάφανα Κρίνα και οι Στρογγυλό Κίτρινο για hard rock, οι Stereo Nova και Μίκρο για ηλεκτρονική μουσική , οι Ενδελέχεια και τα Υπόγεια Ρεύματα για rock-έντεχνες μελωδίες, οι Πυξ Λαξ για rock-λαϊκες μελωδίες και άλλα. Ο αιώνας κλείνει με την ύπαρξη αθάνατων κομματιών και καταπληκτικών δημιουργών.

ΤΕΛΟΣ