ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Πόλη της Ηπείρου,πρωτεύουσα του νομού Ιωαννίνων και της επαρχίας Δωδώνης .Έχει 44.829 κατοίκους.Είναι κτισμένη στην Ν.Δ όχθη της λίμνης που έχει το ίδιο όνομα και σήμερα,αλλά στην αρχαιότητα ονομαζόταν Παμβότιδα. Βρίσκεται στην μέση του οροπεδίου που περιβάλλεται από τα βουνά Μιτσικέλι, Δρίσκο, Ολύτσικα, Μπιζάνι, Σε μια μικρή χερσόνησο της λίμνης υπάρχει το λεγόμενο κάστρο,ένα οχυρό δεσπόζει στην πόλη.Μέχρι τον 17ο αιώνα η πόλη περιοριζόταν μέσα στα τείχη του.Σήμερα στα Ιωάννινα είναι έδρα μητρόπολης,νομαρχίας,εφετείου και πανεπιστημίου.

ΙΣΤΟΡΙΑ: Δεν είναι γνωστή ,ούτε η προέλευση του ονόματος τησ πόλης,ούτε η χρονολογία ίδρυσης της. υπάρχουν πιθανότητες τα Ιωάννινα να είναι το παραλίμνιο,ηπειρωτικό φρούριο που περιγράφει ο Προκόπιος ότι έχτισε ο Ιουστινιανός .Όσο για το όνομα της ,ίσως να το πήρε ή από τον ιδρυτή της ,προφανώς Ιωάννη ή από κάποια Μονή Αγίου Ιωάννη.Οι συνθήκες διοίκησης και ζωής που επιβάλλει ο Αλλής, ευνοούν την ανάπτυξη του εμπορίου και της γεωργίας .Αυτήν την εποχή ο πληθυσμός της πόλης φτάνει τις 45.000 κατοίκους που δεν ήταν μόνο Έλληνες και Τούρκοι ,αλλά και Εβραίοι .Το 1820 αρχίζει η παρακμή της πόλης όταν καταστράφηκε από τον πόλεμο του σουλτάνου με τον Αλή .Αργότερα το 1829 καταστράφηκε από μία πυρκαγιά εντελός και ξανακτίστηκε με σύγχρονο σχέδιο .Αλλά ουσιαστικά τα Ιωάννινα άρχισαν να μπαίνουν σε καινούργια περίοδο της ιστορίας τους μετά την απελευθέρωσή τους από τους Τούρκους το 1913 στις 21 Φεβρουαρίου από τον Ελληνικό στρατό και την ένωση της Ηπείρου με την Ελλάδα.

Σημερά τα Γιάννενα είναι η καρδία της Ηπείρου.Είναι μια ζωντανή πολιτεία,γεμάτη ζωή και κίνηση,πνευμάτικη και εμπορική.Οι διάφοροι εθνικοί ευεργέτες ίδρυυσαν πνευματικά κέντρα,όπως την Γαλλάνειο Σχολή,την Ζωσιμαία Ακαδημία,κ.α και συνέβαλαν στη πνευματική κίνηση της Β.Δ.Ελλάδας.

Τα Γιάννενα είναι μεγάλο εμπορικό και τουριστικό κέντρο της Ηπείρου με καλό συγκοινωνιακό δίκτυο, οδικό και αεροπορικό. Η λίμνη ,το αρχαίο θέατρο της Δωδωνης, το περίφημο σπήλαιο (που ανακαλύφτηκε τυχαία το 1940) έχουν αξιοποιηθεί τουριστικά και δίνουν στην πόλη αξιόλογη τουριστίκη κίνηση.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : Διοικητική διαίρεση της Ηπείρου.Συνορεύει Βόρια με την Αλβανία,Ανατολικά με τους νομούς Καστοριάς, Κοζάνης, Γρεβενών, Τρικάλων,Νότια με τους νομούς Άρτας και Πρέβεζας και Δυτικά με το νομό Θεσπρωτίας. Έχει έκταση 4.990τ.χιλ. και 147.304 κατοίκους με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα(Γιάννενα).Ο νομός χωρίζεται σε τέσσερις επαρχίες: Επαρχίας Δωδώνης, Μετσόβου, Κόνιτσας και Πωγωνίου με πρωτεύουσα το Δελβινάκι.

Το χαρακτηριστικό του νομού είναι το ορεινό έδαφος.Τον διασχίζουν πολλές οροσειρές και σχηματίζουν στενές και μακριές κοιλάδες.Η πιο μεγάλη από αυτές είναι της Πίνδου,που αρχίζει από την Αλβανία με τον Γράμμο και συνεχίζεται Νότια με τα όρη Σμόλικας,Βασιλίτσα,Μαυροβούνι και κάτω από το Μέτσοβο η νότια Πίνδος με τα όρη Λάκμος(Περιστέρι),Αθαμανικά όρη(Τζουμέρκα).Οι άλλες τρεις οροσειρές βρίσκονται Δυτικά της Πίνδου και πάνε από Β.Δ. προς τα Ν.Α. της περιοχής. Η πρώτη από αυτές αποτελείται από τα βουνά Τσαμαντά(Μουργκάνα) και τα βουνά του Σουλίου.

Οι πεδιάδες είναι ελάχιστες.Οι μόνες πεδινές εκτάσεις είναι μερικά οροπέδια ανάμεσα στις οροσειρές,όπου έχουν αναπτυχθεί σπουδαίοι οικισμοί.Το πιο σσημαντικό είναι των Ιωαννίνων.Το οροπέδιο είναι κλειστό και στη μέση του βρίσκεται η λίμνη των Ιωαννίνων(Παμβώτιδα).Στα βόρεια βρίσκεται και μια περιοχή γεμάτη έλη,που όμως αποξηράνθηκε με τεχνικά έργα,διοχετεύοντας τα νερά της στον Καλαμά.

Άλλο σπουδαίο οροπέδιο είναι τα Πέντε Αλώνια κοντά στο Μέτσοβο.Όλος ο νομός διασχίζεται από ποταμούς πλούσιους σε νερά εξαιτίας των πολλών βροχών και των πλούσιων πηγών στις γειτονικές οροσειρές. Μεγάλοι ποταμοί είναι οΑώος , που πηγάζει βόρεια από το Μέτσοβο και στα Ελληνοαλβανικά σύνορα δέχεται τα νερά του Σαραντάπορου και μπαίνει στο αλβανικό έδαφος, ο Καλαμάς(Θυάμης) που βρίσκεται μεταξύ Μιτσικέλι και Κασιδιάρη και τελικά μπαίνει στο νομό Θεσπρωτίας, ο Αχέρων, γνωστός από τη ελληνική μυθολογία που ξεκινά από τα όρη του Σουλίου, ο Λούρος και ο Άραχθος που πηγάζουν από τον Τόμαρο και χύνονται στον Αμβρακικό κόλπο . Το κλίμα του νομού, εξαιτίας της μεσογειακής και βόρειας θέσης του, είναι ηπειρωτικό, ψυχρό, υγρό και βαρύ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:Βασική ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία που είναι ο σημαντικότερος πόρος ζωής.Το ίδιο σπουδαία είναι και η γεωργία και τα δάση.Η βιομηχανία είναι ασήμαντη και η βιοτεχνία αν και αναπτυγμένη,δεν αποδίδει σπουδαία κέρδη ,το ίδιο και η οικοτεχνία λαϊκής τέχνης. Από τα κτηνοτροφικά προϊοντα σπουδαιοτερη είναι η παραγωγή τυριού και βουτύρου από τα γεωργικά του καλαμποκιού και του καπνού.Γενικά ο νομός Ιωαννίνων μαζί με το νομό Θεσπρωτίας είναι οι φτωχότερες περιοχές της Ηπείρου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.